Yhteystiedot

Harri Vuorenpää
P. 040 670 6617
harri.vuorenpaa@perussuomalaiset.fi

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:252132 kpl

Talouskasvu alkaa pienyrittäjien tukemisesta

Torstai 28.8.2014 klo 14.00


Suomen talousennusteet näyttävät tällä hetkellä lähes katastrofaalisilta. Talouskasvu on optimististenkin ennusteiden valossa nollassa, realististen laskelmien mukaan negatiivista. Suuret pörssiyhtiöt irtisanovat ja lomauttavat minkä ehtivät. Toisin sanoen ei kauhean hyvältä näytä. 

Mistä sitten tulisi uuden talouskasvun siemenet hakea? Kaikki päätöstentekijät ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että työllisyystilanteen parantaminen uusien työpaikkojen myötä olisi se ensimmäinen askel kohti uutta nousua. Tämä on täysin totta; uudet työpaikat lisäävät ihmisten ostovoimaa ja laittavat rahan liikkeelle samalla taloutta elvyttäen. Ja nimenomaan ostovoiman lisääminen on se, mihin pitää tähdätä. On herttaisen yhdentekevää verotetaanko enemmän työtä vai kulutushyödykkeitä, jos lopputulos on ostovoiman kannalta sama. Sen mitä palkansaaja työn verotusta vähentämällä saisi lisää palkkapäivänä käteen, hupenisi kohonneisiin kulutustuotehintoihin. Veroja erilailla kohdentamalla on siis ainakin huomattavan paljon haastavampaa luoda todellista ostovoimaa. Eli siis työpaikkoja lisää!

No mistä niitä työpaikkoja sitten saadaan? Ei tarvitse huimaa tutkimustyötä tehdä selvittääkseen, että suuri osa uusista työpaikoista syntyy tällä hetkellä Pk-yrityksiin sekä ns. mikro-yrityksiin.  Näin ollen tuntuisi loogiselta panostaa nimenomaan tähän sektoriin. Onko näin tehty? Eipä juurikaan.

Pk-yrityksille on kyllä luvattu kasvurahaa ja investointitukia ja jopa yhteisöveroa alennettiin. Asiassa ei ole kuitenkaan huomattu sitä, että suurin osa avuista ei millään tavalla kosketa kaikista pienimpiä yrityksiä, eli 1-5 henkilön yrityksiä. Yhteisöveron alennus ei näitä yrityksiä auta oikeastaan millään lailla. 

Tämän päivän pienyrittäjä hukkuu byrokratiaan. Lupalappuja tuonne, raportteja tänne, selvityksiä verottajalle ja jos on myöhässä, sakot napsuvat. Harmaan talouden kitkeminen on toki tärkeää, mutta se pitäisi pystyä toteuttamaan niin, ettei yrittäjien yritystoiminta kärsi siitä kohtuuttomasti. 

Byrokratian vähentämistäkin tärkeämpää olisi yritysverotuksen uudistaminen kannustavammaksi. Tällä hetkellä pienyrittäjät osakeyhtiömuotoisessa yrityksessä maksavat tuloksestaan verot kahdesti, ensin yhteisöveron muodossa ja sen jälkeen henkilökohtaisessa verotuksessa osingon myötä. Tuskin kukaan tässä maassa pitää kohtuullisena tai oikeudenmukaisena sitä, että joku maksaa kahdet verot samasta tulosta. Saati kohtuuttomana sitä, että käytäntöä muutettaisiin niin, ettei enää joutuisi. On tärkeää muistaa, että pienyrityksessä yrittäjä on lähes aina myös se, joka tekee työn tuloksen eteen. 

Viron verotusmallissa yhtiön tuloksesta maksetaan vero vasta siinä vaiheessa, kun tulos jaetaan omistajille. Oikeudenmukaisuuden lisäksi ko. malli kannustaa yrittäjiä vahvistamaan yhtiönsä tasetta oman pääoman muodossa. Suomessa tämä maksaa yrittäjälle yhteisöveron verran, eli on melko kallista touhua. Vakavaraisemman yhtiön olisi huomattavan paljon helpompi työllistää, investoida sekä kasvaa ja näin ollen parantaa omaa kilpailukykyään. 

Eli jospa viimeinkin kääntäisimme katseet sinne mistä tämän maan talouskasvu voidaan saada aikaiseksi ja ihan oikeasti panostaisimme sinne. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini